Scroll Top

Over Bob Ross

bob

Over Bob Ross

Bob Ross werd op 29 oktober 1942 in Florida geboren. Van jongs af aan tekende hij cartoons en schilderde hij.Hij groeide op in Orlando, Florida waarna hij op zijn 18e bij de Amerikaanse luchtmacht ging. Hij heeft uiteindelijk 20 jaar voor de luchtmacht gewerkt waarvan hij zelf vertelde zijn geld te verdienen met schreeuwen tegen mensen. Toen hij het leger verliet heeft hij gezegd nooit meer te willen schreeuwen tegen mensen. Dit heeft ervoor gezorgd  dat wij nu alleen maar de lieve zachtaardige Bob kennen. Met zijn befaamde zachte kalmerende stem….

Na zijn militaire loopbaan van 20 jaar bij de USA AirForce  begon Bob zich verder te bekwamen in schilderen. Hij kwam er achter dat nat in nat schilderen hem het beste lag. Puur alleen al vanwege het feit dat het anders veel te lang duurde voordat je een schilderij in olieverf af kon maken.

Hij kreeg o.a. les van Bill Alexander. Maar Bob Ross ontwikkelde steeds meer zijn eigen stijl en begon zelf les te geven. Hij ging ook schilderen met grotere kwasten waardoor  hij veel details kon schilderen in een relatief korte tijd.

Hij bleef zijn  technieken verbeteren. 

bob_ross_-3-_image_publication_only_allowed_on_condition_of_credit_cbob_ross_inc

Hij moest behoorlijk hard werken om al schilderend rond te komen! Dus gaf hij schilder demonstraties.Zo kruiste Annette Kowalski zijn pad. Annette had over Bob gehoord en besloot om een workshop bij hem te gaan volgen. Ze moest er echter wel half Amerika voor doorkruisen maar ze deed het toch…

Walt en Annette hadden net een moeilijke tijd in hun leven en de workshop was een hulp voor hen beiden om hun leven weer op te pakken hoe moeilijk ook.  na de workshop met Bob was Anette zo onder de indruk van Bob’s charisma, zijn vriendelijke stem en zijn talent om mensen gerust te stellen dat ze vond dat heel Amerika kennis zou moeten maken met Bob. We schrijven 1982.

Er ontstond een vriendschap en ze gingen  samen werken met Bob.

Ze trokken samen in een camper van stad tot stad en van staat tot staat om demonstraties te geven. Het was zeker geen gemakkelijke tijd maar de reacties waren overweldigend. Er kwamen steeds meer vragen om demonstraties en al snel kwam de  vraag  om workshops te gaan geven.

Ook de vraag naar kwasten groeide.  Dit was het moment  waarop er een eigen kwasten en penselen lijn werd opgestart maar Bob had net vanwege het feit dat ie krap bij kas zat en niet altijd tijd genoeg had om een kapper te zoeken in een nieuwe plaats zijn haar laten permanenten.

Toen de kwasten en penselen moesten worden voorzien van een foto logo was er geen tijd om het permanent van Bob eerst uit te laten groeien en derhalve werd zijn kapsel  onbedoeld zijn handelsmerk.  Iets waar hij altijd spijt van is blijven houden werd een  wel heel bijzonder happy accident.

Om aan de vraag naar schilderspullen te kunnen voldoen werden de vrouw van Bob, Jane en hun zoon Steven ingezet. Zo kwam er een klein postorder bedrijfje tot stand. De eerste inkomsten kwamen binnen.

Walt Kowalski, de man van Annette kwam op het idee de demonstraties die Bob gaf te gaan filmen. Een lokale TV zender was bereid het avontuur aan te gaan en te proberen  30 minuten opnames te uit te gaan zenden.

The Joy of painting was een feit! Al vrij snel werd the Joy of painting  uitgezonden door diverse TV stations in Amerika. Bob’s filosofie dat iedereen kan schilderen ook al kun je nog geen poppetje tekenen werd door miljoenen mensen bekeken en bewaarheid! Bob Ross kreeg zelf kreeg er overigens nog steeds geen cent voor betaald.

Inmiddels hebben mensen wereldwijd kennis kunnen maken met de filosofie van Bob Ross. In 11 jaar tijd heeft Bob Ross 13 series gemaakt van elk 13 schilderijen en deze opgenomen op film. Annette Kowalski maakte er de boeken bij telkens voorzien van foto’s waarin je stap voor stap de opbouw van het schilderij kon volgen. Door de jaren heen heeft Bob Ross miljoenen mensen geïnspireerd en kennis laten maken met zijn schildervreugde.

Hij nam op een ontwapende manier hun angst weg om fouten te maken en velen begonnen zelf “the Joy of painting” te ervaren!

Bob Ross is op 4 juli 1995 gestorven  aan kanker. De eerste instructeurs waren toen inmiddels opgeleid. Ook aan het schilderen van  bloemen, wildlife en portretten werd gewerkt. Voordat Bob  stierf was de eerste eerste editie van het boek “the Joy of painting flowers” in de maak.

Hij heeft voordat hij stierf zijn publiek nog bedankt met een filmpje. Hij was toen al sterk verzwakt en droeg een pruik. (Link)

Bob Ross is nooit erkend als groot kunstenaar maar dat was ook niet het doel wat Bob nastreefde. Bob Ross is een soort cult geworden. Hij maakte kunst bereikbaar voor de gewone mens. Hij leerde mensen hun droom op een canvas te zetten en hun eigen harde werkelijkheid even te vergeten.

Aan Bob Ross werd ooit gevraagd of hij dacht dat zijn werk goed genoeg zou zijn om in een museum zou komen te hangen. Hij vond het niet belangrijk.

Het antwoord erop is ook niet meer belangrijk…  Enkele van zijn werken hangen inmiddels in een museums….en de allereerste Bob Ross solo expositie van de wereld is een feit, Nederland heeft de primeur en dat voelt als zo terecht!  Nederland was lang geleden de bakermat van Bob Ross Europa. De Bob Ross solo expositie  te zien vanaf November 2020 in museum MORE Gorsel Nederland.

Bob Ross is populairder dan ooit. Als instructeur voor Bob Ross heb ik het voorrecht gehad les te mogen krijgen van één van zijn directe vrienden. Hij wist heel goed onder woorden te brengen wat werkelijk belangrijk is.

Het is fijn als je goed leert schilderen en goed leert les te geven, maar als je de droom van Bob Ross niet door kunt geven, zul je nooit een goede Bob Ross instructeur kunnen zijn.  Mensen komen niet alleen naar jou toe om te leren schilderen, ze komen ook naar jou toe om te leren dromen….

Leer mensen hun droom aan een canvas toe te vertrouwen en reis een stukje met hen mee. Sluit vriendschap met mensen en met hun dromen op het doek. Je weet niet half hoe bevoorrecht je bent als je dát doet.

Happy painting and God bless my friend!

Bron vermelding: Alle op deze pagina getoonde foto’s zijn ontleend aan Brush strikes of andere publicaties van Bob Ross.